Termoplastik Elastomer (TPE) Nedir?
Kısaca, TPE'ler, kauçuk ailesinden olan ve kauçuk özellikleri ile plastiklerin geri dönüştürülebilirliği ve işleme avantajlarını birleştiren kauçuk benzeri malzemelerdir.
TPE'nin Bilimsel Boyutu
Termoplastiklerde olduğu gibi, TPE'ler de ısıtıldığında ve sürtünme kuvveti uygulandığında, serbest akışlı hale gelir ve soğutulduğunda orijinal yapılarını ve kararlılıklarını geri kazanırlar. Termoset kauçuklarda meydana gelen kimyasal çapraz bağlantının aksine, TPE, ısı uygulaması ile tersine çevrilebilen tamamen saf bir fiziksel çapraz bağlamayı içerir. Bu durum sayesinde tüm üretim atıklarının yeniden kullanılmasını mümkün kılar ve ömrünü tamamlamış ürünler geri dönüştürülüp kolayca tekrar işlenebilir.
TPE'ler, çapraz bağlı kauçuğa benzer elastikiyet özelliğine sahiptir. Yumuşaklık ve sertlik değerleri Shore durometer ölçeğinde ölçülür. TPE'ler neredeyse ultra jel hissiyatındaki 0 Shore A'dan sert özellikteki 65 Shore D'ye kadar ölçülen her aralıkta üretilebilmektedir.
Bu tasarım esnekliği, yüksek performans ve işleme kolaylığı sayesinde, birçok tasarımcının tercih ettikleri malzeme olarak TPE'lere gittikçe daha fazla yönelmesini sağlamıştır. TPE'ler otomotiv, medikal, inşaat, elektrik, cihaz, ambalaj ve endüstriyel pazarlarda çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır ve TPE'ler için her zaman yeni kullanım alanları geliştirilmektedir.
TPE malzemelerin altı genel sınıfı vardır
Stirenik blok kopolimerleri (SBS, SEBS bazlı TPE-s veya TPS bileşikleri)
Poliolefin karışımları (TPE-O veya TPO)
Elastomerik alaşımlar (TPE-V veya TPV)
Termoplastik poliüretanlar (TPE-U veya TPU)
Termoplastik kopolyester (TPE-E veya TPC))
Termoplastik poliamidler (TPE-A veya TPA)
Biyo-TPE nedir?
Son zamanlarda biyopolimer tüketiminin artması sebebiyle bütün petrokimya hammaddelerinin alternatifi olacak şekilde biyopolimerler geliştirilmeye çalışılmaktadır. Polietilen hammaddesinin biyolojik kaynaklarından üretilen çeşidi kullanılarak TPE-S ve TPE-O çeşitlerinin biyolojik kaynaklardan üretilen çeşitleri de bu sayede geliştirilmiştir. Alman FKUR firması da bu ürünlerini Terraprene markası altında sunmaktadır. Biyolojik kaynaklardan elde edilen Biyo-TPE malzemesinin detaylarını aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.
http://www.biyoplastik.com.tr/fkur-terraprene-biotpe.html
Yorumlar
Yorum Gönderme